top of page

Leonardo da Vinci, Το Θέμα της Εβδομάδας

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι έζησε την περίοδο της Αναγέννησης και θεωρείται αρχετυπική μορφή του αναγεννησιακού ουμανιστή. Ήταν Ιταλός καλλιτέχνης, αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός,

εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, γεωμέτρης, μαθηματικός, παλαιοντολόγος, γιατρός, επιστήμονας, και μια ιδιοφυής προσωπικότητα.

Εκτός από τα παραπάνω, ο ντα Βίντσι ενδιαφερόταν για την αστρονομία, τη βοτανική, τη συγγραφή, την ιστορία και τη χαρτογραφία.

Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του συγκαταλέγονται η Μόνα Λίζα, ο Μυστικός Δείπνος και ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου.

Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου. Το σχέδιο του Λεονάρντο ντα Βίντσι έγινε ως μελέτη των αναλογιών του (ανδρικού) ανθρώπινου σώματος όπως περιγράφεται σε μια πραγματεία του Ρωμαίου αρχιτέκτονα Βιτρούβιου.

Κοίτα καλά στη Μόνα Λίζα. Αν κάνεις focus στο χαμόγελο, τότε τα χείλη μοιάζουν να έχουν μία κατεύθυνση προς τα κάτω. Αν όμως, αφήσεις το βλέμμα να σου περιπλανηθεί σε άλλα χαρακτηριστικά του προσώπου, τότε τα χείλη μοιάζουν να έχουν ανοδική πορεία, δηλαδή να χαμογελούν. Η τεχνική αυτή ονομάζεται σφουμάτο, ο ντα Βίντσι χρησιμοποίησε την τεχνική στη Μόνα Λίζα με μοναδικό του στόχο να πετύχει αυτή την ψευδαίσθηση.


Entradas destacadas
Entradas recientes
Archivo
Buscar por tags
Síguenos
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page